Klubbägaren i Örnsköldsvik och kärleken till sporten

2016_04_20_Linus-SjödinDet är någonting särskilt som glittrar i ögonen hos en eldsjäl och i vår förening har vi sett allt fler växa fram under åren. Idag möter vi elitsatsande Linus Sjödin, 23 år gammal, som precis startat upp vår sjätte (!) Soo Shim-klubb i Sverige. Följ med in i träningsandan och låt dig inspireras av hans livsresa, kärleken till sporten och de stora drömmarna om framtiden.

När vi kliver in genom dörren på Soo Shim High Performance Center i Skellefteå möts vi av ett leende från andra sidan glasväggen, inifrån i gymmet. Det är Linus Sjödin som är där och tränar. I de här lokalerna befinner han sig flera gånger i veckan trots att han egentligen bor och driver en Soo Shim-klubb i Örnsköldsvik.

– Jag elitsatsar och arbetar en del på klubben här i Skellefteå och därför pendlar jag mycket, säger Linus. Det funkar riktigt bra, jag tycker det är fantastiskt att jobba med det jag älskar.

Linus stötte på taekwondo för första gången  som 14-åring – och fastnade direkt efter första träningspasset. Men det var mycket han inte visste om sporten då, till exempel hur den skulle komma att inverka på hans liv.

Det krävs mycket fysisk träning men även mental och social, säger han och fortsätter:

– Tack vare taekwondon har jag idag en stark självkänsla, jag älskar mig själv och jag kan utan problem prata inför stora folkmassor. Det var saker jag hade svårt med förut.

Karriären hade inte tagit fart på riktigt förrän Linus åkte på sin första avans-tävling i Kramfors. Där träffade han Niklas Andersson som såg potential i den unga pojken.

– Nicke berättade om Soo Shim och bjöd upp mig till Skellefteå för att träna tillsammans med dem. Jag tog emot erbjudandet och kom upp med jämna mellanrum. Det var så inspirerande att jag snart tränade med dem mer eller mindre varje helg, säger Linus.

Idén om att starta en Soo Shim-klubb i Örnsköldsvik kom först efter att Linus tränat i Skellefteå ett tag.

– Det var en dag då Nicke satte sig ner med mig och sa att han var imponerad av min snabba utveckling och att han tyckte jag skulle gå med i elitlaget. Vid den här tiden hade jag även tagit över klubben i Ö-vik och det var därför ett naturligt steg att branda om, säger han.

Idag lever Linus alltså dubbla liv, där han dels tränar och jobbar i Skellefteå och dels driver och håller pass på klubben i Örnsköldsvik. Han berättar att han kommer fortsätta pendla – och satsa fullt ut för att nå sina drömmar.

– Ett personligt mål är att nästa år komma med i världsmästerskapen. Sen skulle det mest fantastiska vara att en dag vinna ett OS-guld – men att över huvud taget representera Sverige i ett OS skulle visa att min kamp varit värd något, konstaterar Linus och fortsätter:

– Och så vill jag bygga upp en lika stark och lojal förening som den i Skellefteå. Jag känner mig trygg med Nicke och Rikard i ryggen. Det betyder mycket att de tror på mig och tack vare dem och Soo Shim-konceptet har jag facit i hand. Redan nu, när jag går omkring i Ö-viks lokaler, drömmer jag om – och planerar – vad som blir nästa steg för att göra klubben ännu bättre.

Matilda Isaksson
Kommunikatör på Soo Shim